10 sätt att enkelt få badrum och toalett skinande rena

En nyckel till att ha ett städat hem är små enkla rutiner att följa regelbundet. Med tanke på att badrummet och toaletten är ett välbesökt rum hemma, så kan denna plats behöva en enkel och smidig rutin. Med lite research har jag här samlat tio knep för dig att få ihop en bra rutin för att städa ditt badrum och toalett.
1. Börja med toan
Toan sitter och lagrar mycket smuts och bakterier. Börja därför med att rengöra denna, i och med att den behöver lite tid för att låta rengöringsmedlet verka på djupet. Ta exempelvis blekningsmedel och häll i toan. Skrubba sedan mer av samma antibakteriella medel runt på sidorna och över kanterna. Detta skall sitta och verka ett tag. Så fortsätt med övriga punkter under tiden.

2. Ta bort fläckar effektivt
En kanske för många oväntad ingrediens i vårarengöringsprodukter i hushållet är ättika. Denna vara ingår inte i produkterna hur som helst, utan är något som kan läggas till som den magiska ingrediensen. Genom att tillföra detta i rengöringssprejen, eller använda enkelt för sig, så får du snabbt och enkelt bort fläckar från handfat och från duschväggar.

3. Ingrodd smuts mellan kakel
Smuts som har tagit sin tid att sätta sig mellan kakelplattor i badrummet kan vara klurigt att få bort. Gör en liten hushållsblandning av ättika och bakpulver. Gör den tjock som en tandkrämspasta. Använd sedan exempelvis en gammal tandborste för att gnugga in det mellan plattorna.  Låt sitta under 15 minuter innan du sedan gnuggar bort det med en fuktig disksvamp.

4. Handduksbyte
En del av badrummet som är avgörande i bra hygien, är handdukarna. Dessa används av alla som besöker toaletten, och måste bytas ut regelbundet för att hålla ett fräscht badrum.  Ett tips är att ha en hög med badrumshanddukar i badrumsskåpet för att enkelt kunna byta ut snabbt.

5. Badrumsmattan dammråtta
Har du en badrumsmatta är denna nästan som gjort för att dra åt sig flygande och cirkulerande damm. Denna skall skakas hårt och noga utomhus. Annars kommer dammet på golvet snart tillbaka.

6. Skräp som samlar sig
Bomullstussar, tops, damm, gamla schampoflaskor. Det finns mycket skräp och smuts som samlar sig i detta lilla rum. Börja med att sopa golvet på grovt smuts. Häng upp en stor plastpåse på lämpligt ställe och släng ner innehåll från soptunnan och allt annat där. Allt som inte används minst en gång i månaden kan ses över att avlägsnas. Fler saker innebär mer arbete vid städning.

7. Enkel tvätt av golv
Ta bort alla mattor och annat som befinner sig på golvet. Inte så mycket annat än mattor hör hemma där ändå. Ta duschens slang och spola golvet från varje hörn och ner mot avloppet. Har du ingnuggat bakpulver på golvet är detta även ett bra sätt att ta bort allt i ett svep.

8. Toalettens trick
Nu när blekmedel och annat rengöringsmedel fått göra sin verkan, kan detta vid mindre smuts spolas av med duschslangen snabbt. Vid mer smuts, använd toaborsten inuti och en disksvamp utanpå för att få bort grövre fläckar.

9. Kranens kluriga kanter
Du känner nog igen dig om jag säger att vattenkranen lätt ser ofräsch ut. Antingen från fläckar från vatten, eller samlat kalk och smuts vid sidan om. Använd ättika och en tandborste för att gnugga och skrubba dessa svåråtkomliga ytor. Det gör en enorm skillnad i badrummets helhet!

10. Ordna badrumsskåpet
Ett rörigt badrumsskåp samlar inte bara på sig extra med damm och gör det svårare att hålla rent. Det ser även stökigt ut och förstör lätt ett snyggt och prydligt intryck. Håll ordning på dina saker i små lådor eller korgar och gör dig av med det du inte behöver.

Tiden räcker inte till